Amikor már nagyon elegem van az összes kedves ügyfélből, aki még a negyedik banner verzióval sem elégedett, pedig pont úgy néz ki, ahogyan ő előzetesen kérte, olyankor hétvégére elvonulok a Balaton parti kis házamba. Vagy, ahogy én hívom Superman után szabadon: a Magány Erődjébe. Gyönyörű, csöndes kis házikó az egyik szőlőhegyen, távol mindentől és mindenkitől. Itt jön az egyetlen kellemetlen bökkenő: távol van a közművektől is. Ezért, amikor legutóbb ott töltöttem a hétvégét, elhatároztam, hogy napelemes rendszert veszek a tetejére, hogy legalább az áram és a melegvíz biztosítva legyen. Ehhez csak beírtam a keresőbe, hogy napelem kalkulator és már sínen is voltam, vagy legalábbis a napelemesrendszerek.info oldalon.

A napelemes kérdésekhez nem sokat konyítottam, de a napelemesrendszerek.info áttanulmányozása után, már jó pár kérdésemre meg is kaptam a választ. Megtudtam például, hogy léteznek szigetüzemű és hálózatra kapcsolt rendszerek. Mivel az én kis erődöm messze van a helyi áramszolgáltató mindenfajta központjától, nekem a szigetüzemű napelemre van szükségem.

Nagyon korrekten figyelmeztet a napelemesrendszerek.info oldal már előre, hogy nem ez a legolcsóbb megoldás és pontos felmérésre van szükség az ideális napelemes rendszer kiépítéséhez egy szigetüzem esetében. Nem mindegy, hogy mekkora az energiaigény és az sem mindegy, hogy mikor. Egy csak nyáron használt nyaralóban olcsóbb lenne a rendszer, mert a napsütéses órák száma akkor a legmagasabb. De mivel én késő ősszel, esetleg még télen is használni szeretném az áramot a tanyán, ezért a jóval kevesebb napsütéshez kell méretezni a rendszert. Fontos a megfelelő napelem kalkulator, még egy kis luftot is érdemes a napelemes rendszer méretében hagyni, hátha egy-két éven belül bővítünk egy nagyfogyasztású eszközzel a háztartásban.

Nagyon érdekes a rendszer leírása, laikusok is könnyen megértik. A napelemeket üveglapok fedik, amik védik a szilícium alapú cellákat. Ezek a cellák alakítják a napsugárzást elektromos árammá, majd egy úgynevezett inverteren keresztül felhasználható egyenárammá. Ez rendben is lenne, ha nem lennének esték és éjszakák, amikor nem számíthatunk a napsütésre. A szigetüzemű rendszerek ezért a napsütéses órák során megtermelt felesleget akkumulátorokba töltik, és onnan veszik vissza azokban az órákban, amikor a Nap nem tudja energiával ellátni a házat.

Azért csak a napelemesrendszerek.info oldalra támaszkodva az árat nem tudtam meg, mert kiderült, hogy az rengeteg mindentől függ. Mindenképp egy árajánlatkérés és helyszíni felmérés a folyamat első két lépése. Ugyanis olyan dolgok is befolyásolják az árképzést, mint a tetőszerkezet és annak teherbírása vagy az árnyékoló hatások a tető térségében. Illetve előfordulhat olyan kizáró ok is a tetőn, ami miatt inkább a földre telepített rendszert javasolják a napelemesrendszerek.info oldal szakértői. Meglepő infó volt számomra, hogy a túl poros, ipari környezet is kizárhatja a tetőre telepítést, mert ilyenkor az eső sem tudja tisztán tartani a napelemeket. Ez mondjuk a szőlőhegyen engem épp nem érint… Viszont az is kiderült, hogy a déli tájolású háztetőm a legideálisabb a napelemes rendszerekhez.

Mivel a napelemek akár 50 évig is működhetnek, miközben van, hogy 80-90 fokra melegszenek fel, ezért a legjobb minőségre van szükség. A napelemesrendszerek.info munkatársai a SHARP napelemekre esküsznek. Ennek a japán cégnek rendkívül szigorú ugyanis a minőségbiztosítási rendszere. 1958 óta ott vannak a világ napelem gyártóinak élvonalában. Rendszereit megtaláljuk a legmodernebb műholdakban, épp úgy, mint a háztartásunkban valamelyik fiókban meglapuló számológépben is. Gyakorlatilag az elsők között kezdte el az úgynevezett fotovoltaikus elemek gyártását, és ugyan ma is több versenytársa van, de ár-érték arányban messze a SHARP a legjobb választás. Emellett pedig nagyon fontos a megbízható tartószerkezet is, ezért a napelemesrendszerek.info a Schletter német gyártó tartószerkezeteit használja, amik kiválóan ellenállnak az időjárási viszontagságoknak.

Remélem, hamar sor kerül a felmérésre és a beépítésre, hogy végre kényelmesebb legyen az erődöm. Elvonulhatok kedvemre az emberiségtől, de többé nem kell az alapvető luxusról lemondanom.